Vem skrev talet? Talskrivarna: om retoriken i politiken

Föreläsning

Skriver politikerna sina tal själva? Får de hjälp? Varför är politiska talskrivare så hemliga? Hans Gunnarsson och Staffan Thulin som skrivit boken Talskrivarna- om retorik i politiken berättar om hur svenska statsministrars och amerikanska presidenters tal från Erlander till Trump kommit till.

Föreläsningen utgår från författarnas, under hösten, nyutkomna bok "Talskrivarna- om retorik i politiken". Politikens talskrivare har länge varit anonyma för att inte säga hemliga och mycket lite har skrivits om dem. "Talskrivarna" är den första svenska boken som beskriver den retoriska arbetsprocessen under statsministrarna Tage Erlander, Olof Palme, Carl Bildt, Ingvar Carlsson, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén. Den innehåller intervjuer med några av statsministrarna och med en mängd talskrivare.

Föreläsningen ger svar på frågor om hur viktiga tal i svensk och internationell politik kommit till. Skrev politikerna själva eller fick de hjälp? Improviserade talarna ibland? Språket är viktigt. Hur såg skrivprocessen ut? Hur kom bevingade uttryck till? Talen analyseras retoriskt och bland annat plockas språkpärlor fram. Maktaspekter behandlas också. Hur mycket makt har talskrivarna? Blir det ibland konflikter mellan talskrivarna och de demokratiskt valda politikerna?

Författarna har också ett internationellt perspektiv och de ställer frågor om hur stora retoriker som Winston Churchill och ett antal amerikanska presidenter och deras talskrivare arbetat. Några av dem legendarer, som Ted Sorensen, John F. Kennedys talskrivare och Peggy Noonan som bland annat skrev åt Ronald Reagan. En annan är Jon Favreau som efter tiden hos Barack Obama, blev en mediestjärna.

"Talskrivarna" är något av en modern politisk retorikhistoria. Samtidigt är den i högsta grad aktuell. Den innehåller till och med ett kapitel om Donald Trump och hans talskrivare Steve Bannon och Steve Miller. Föreläsningen kan också ses som en lektion i det politiska talets ädla konst.

Föreläsare:

Hans Gunnarsson, lärare, läroboksförfattare, litteraturvetare.

Staffan Thulin, journalist. Arbetat på TT och Riksdag och departement.

Bildtext: Staffan Thulin och Hans Gunnarsson föreläser.

Datum: 2017-10-12

Kategorier: Humaniora

Arrangör: Retorikcentrum vid Göteborgs universitet

Plats: Humanisten, Renströmsgatan 6