Konferens sätter skolans retorikundervisning i fokus

Nyhet: 2010-05-26

Den 11 augusti arrangerar Retorikcentrum vid Göteborgs universitet tillsammans med Institutionen för svenska språket en heldagskonferens om retorik och och didaktik för pedagoger och lärare inom förskola, grundskola och gymnasium. Konferensen hålls på Humanisten och anordnas i samarbete med den ideella föreningen Retorikkollegiet och Institutionen för didaktik och pedagogisk profession.

Konferensen ska ge de lärare som kommer både en fördjupad bild av retoriken och inspiration till den egna undervisningen. Programmet  är upplagt för att ge kunskap om retoriken som modell för produktion och analys av talad och skriven text, men också som kunskaps- och kommunikationsteori och som redskap för kritiskt tänkande.

– Vi hoppas att konferensen ska öka medvetenheten hos lärarna om att kunskaper i retorik är oerhört viktiga att få med sig redan från unga år. Med sådana kunskaper förstår man till exempel bättre hur språk fungerar och hur språklig påverkan går till. Detta leder i sin tur till att man kan hantera och genomskåda argumenterande och manipulerande budskap av olika slag, säger universitetslektor Barbro Wallgren Hemlin.

Under dagen kan deltagarna lyssna till erfarna pedagoger, retoriker och föreläsare, bland annat professorerna Anders Sigrell och José Luis Ramírez. Dagen är uppdelad i tre parallella block som fokuserar på förskola, grundskola eller gymnasium. De handlar till exempel om små barns argumentation, retoriklek för små barn och hur man förenar teori och praktik i undervisningen.

– Som deltagare kommer du också att få delta i workshops med praktiska improvisationsövningar, träffa Henric Holmberg från Göteborgs Stadsteater och framför allt möta och dela erfarenheter med kolleger, säger Barbro Wallgren Hemlin.

Anmälan om deltagande i konferensen görs på www.retorikportalen.org, där man också kan se programmet i dess helhet. Konferensavgiften, 400 kr om man anmäler sig senast den 30 juni och 500 kr därefter, betalas till Retorikkollegiet på pg 190236-0 eller bg 388-2818. Den som har frågor om konferensen är välkommen att vända sig till Monica Ekenvall  eller Barbro Wallgren Hemlin.

Artikeln publicerades först på: svenska.gu.se