Retorik i vetenskapen

Nyhet: 2011-01-11

Varför är vissa vetenskapliga texter lustfyllda att läsa och andra tråkiga? Varför är vissa texter mer övertygande än andra? Och hur skapar forskare auktoritet och trovärdighet kring sig själva? I forskarutbildningskursen "Retorik i vetenskapen" kommer vi att diskutera och studera bland annat dessa frågor.

Utgångspunkten är att vetenskapliga texter är retoriska texter – de har till syfte att övertyga. Med hjälp av den klassiska retorikens tankeredskap och analysverktyg kommer vi att analysera vetenskapliga texter med avseende på innehåll, disposition och språk. Vi kommer också att behandla retoriken i projektansökningar samt, i någon mån, den talade vetenskapens retorik.

Kursupplägg: Föreläsningar och tillämpande seminarier. Examination genom analys av vetenskaplig text efter eget val. Obligatorisk närvaro.

• Målgrupp: Doktorander vid alla fakulteter
  • Poäng: 7,5 hp
  • Tempo: halvfart
  • Månad: mars-juni