Retorikcentrum fyller 20 år

Nyhet: 2013-07-19

Hallå där, Barbro Wallgren Hemlin, universitetslektor i svenska/nordiska språk och ordförande för Retorikcentrum vid Göteborgs universitet, en ideell förening som firar 20-årsjubileum.

Barbro Wallgren Hemlin. Foto: Privat.Vad är syftet med föreningen?

– Vi ordnar föreläsningar om retorik, språk och kommunikation så syftet är kunskapsspridning och att öka kännedomen om vad retorik är och varför det är viktigt. Vi har gott om forskare bland våra föreläsare så tredje uppgiften är ett huvuduppdrag.

Varifrån kommer era föreläsare genom åren?

– De kommer från olika universitet i Sverige men också från andra länder. Bland gästerna finns även exempelvis politiker, diplomater, journalister, författare, skådespelare och underhållare. Det lite märkliga och fantastiska är att alla dessa intressanta och kunniga gäster kommer utan att få betalt. De får en present och vi bjuder på middag och, om det behövs, resa och logi, men ingen lön.

– Medlemmar ur våra egna led framträder också. Till exempel har Sven-Göran Malmgren, professor i svenska/nordiska språk, och jag hållit föredrag om den amerikanska valrörelsen och själva valet.

Vilka brukar komma och lyssna?

– Ofta är det en ganska blandad publik, olika åldrar, både män och kvinnor – det kommer en hel del studenter till exempel men också många äldre. Publiken är alltid engagerad, intresserad och synnerligen välvilligt inställd. De ställer gärna frågor och våra föreläsare brukar tycka att det är roligt att framträda hos oss. Bland våra medlemmar vet jag att det finns till exempel forskare, lärare, skådespelare, studenter och läkare.

Hur uppmärksammade ni 20-årsjubileet?

– Vi firade genom ett annat jubileum. Den 4 juni hade vi Tegnér-kväll Skårs kyrka och firade minnet av Esaias Tegnérs första predikan, den 6 juni 1813. Predikan framfördes på nytt av skådespelaren Jonas Rimeika. Sture Berg, forskare vid Humanisten men också kyrkomusiker, spelade orgel. Jag föreläste om Esaias Tegnér som predikant, sedan var det kyrkkaffe samt ett förhandssläpp från den kommande utgåvan av Esaias Tegnérs kyrkliga tal.

Hur ser du på framtiden för föreningen?

– Vi är en fattig förening i ekonomiskt avseende. Våra evenemang har många besökare, men det är tyvärr få som betalar årsavgiften om 150 kronor. Vi har däremot inga svårigheter alls att få tag utmärkta föreläsare. Hösten inleds med att Ingrid Carlberg berättar om sin bok om Wallenberg.

Mer information:
Barbro Wallgren Hemlin, e-post: barbro.wallgren-hemlin@svenska.gu.se
Retorikcentrums webbplats: www.retorikcentrum.hum.gu.se

031-786 10 68 / 0766-18 10 68

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se