Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Retorikcentrum vid Göteborgs universitet på Bokmässsan

Retorikcentrum vid Göteborgs universitet medverkade i Institutionen för svenska språkets monter vid Bokmässan 2016. Monterprogram:

Att ge ut Esaias Tegnérs kyrkliga tal

Föreläsning

Att arbeta med utgivning av gamla handskrifter kan liknas vid ett detektivarbete. Man lägger pussel för att förstå vad som stått på ett ställe där pappret gått sönder och söker ledtrådar för att kunna datera en text som ingen vet exakt när den skrevs.  föredraget visar Barbro Wallgren Hemlin bland annat hur en datering av en av Esaias Tegnérs predikningar kan gå till.

Medverkande: Barbro Wallgren Hemlin, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.


Karin Helgesson"Flytta hit"!

Föreläsning

"Flytta hit!" Den uppmaningen riktar många svenska kommuner till potentiella invånare. I särskilda flikar på hemsidan eller i fyrfärgsbroschyrer presenteras de fördelar kommuner erbjuder. Men vem är det egentligen som är välkommen att flytta till kommunerna? Hur ser den ideala kommunmedborgaren ut?

Medverkande: Karin Helgesson, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.


Sven-Göran MalmgrenFörändringar i det svenska ordförrådet sedan 1965

Föreläsning

Det har hänt en hel del med det svenska ordförrådet sedan 1965: tusentals nya ord har kommit in, hundratals ord har fått nya betydelser (ofta bildliga eller metaforiska), många ord har börjat konstrueras på ett nytt sätt (till exempel kommer att bli > kommer bli), etc. Sven-Göran Malmgren kommer att ge många exempel (i möjligaste mån med tidsangivelser) på dessa och andra lexikala förändringar.

Medverkande: Sven-Göran Malmgren, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.


Einar Korpus

Här talar vi svenska

Ståuppkomik

Einar Korpus pratar om allt det som gör svenska språket roligt. Vi tänker inte på det men vårt dagliga och vardagliga språk är fullt av komik. Strax under ytan finns en språklig humorskatt. Här skrapas den fram.

Medverkande: Einar Korpus, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet. 


Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för Svenska Akademiens ordlista, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.

Kring fjortonde upplagan av SAOL

Föreläsning

Svenska Akademiens ordlista, SAOL, har en lång historia. Första upplagan kom ut redan 1874 och förra året var det dags för fjortonde upplagan, SAOL 14. Sven-Göran Malmgren kommer att ge en kort historisk översikt, men framför allt kommer fokus ligga på nyheterna i SAOL 14 i förhållande till SAOL 13, inte minst på de ca 13 000 nya uppslagsorden.

Medverkande: Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL 14, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.


Rudolf RydstedtProsans dramatiska rytm

Föreläsning

Ett budskap får mycket lättare att nå fram om det har draghjälp av en trollbindande rytm. Det visste redan de antika retorikerna. Deras principer fungerar fortfarande, vilket Rudolf Rydstedt visar med ett tal av Elise Ottesen-Jensen som exempel.

Rudolf Rydstedt, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet.


Peter Baeza

Retorik med teknik

Föreläsning

Dagens orator har tillgång till teknik som kan både hjälpa och stjälpa. Från digitala talarkort till nya typer av interaktioner över Internet. Lär dig undvika fällorna och var du hittar guldkornen för talaren i den nya digitala verkligheten.

Medverkande: Peter Baeza, Retorikcentrum vid Göteborgs universitet.


Hans Gunnarsson, Retorikcentrum vid Göteborgs universitetTalskrivare - om retoriken i politiken

Föreläsning

Vem skrev talet? Talskrivaren eller politikern? Hur ser/såg skrivprocessen ut för politiker som Kennedy, Obama och svenska statsministrar? Improviserar de? Kan talskrivaren påverka politiken? Hur skapades bevingade uttryck som "I have dream"?

Medverkande: Hans Gunnarsson, Retorikcentrum vid Göteborgs universitet.


Joel Landberg, Retorikcentrum vid Göteborgs universitet.

Årets tal i Almedalen

Föreläsning

Joel Landberg berättar om trender i samtida svensk politisk retorik med utgångspunkt i partiledarnas tal under Almedalsveckan 2016. Tonfall, rekvisita och gester kan bli intressanta, men här står språket i centrum. Hur försöker de övertyga oss? Och vad säger de egentligen?

Medverkande: Joel Landberg, Retorikcentrum vid Göteborgs universitet.


Foto: Privat (personbild Barbro Wallgren Hemlin, Hans Gunnarsson, Peter Baeza), Kristina Holmlid (övriga personbilder).

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?