Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Anna Bikont: To be a Pole, a Jew and a Journalist in Today´s Poland

Föreläsning

Retorikcentrum vid Göteborgs universitet välkomnar 2017 års hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten, Anna Bikont, som kommer att tala om hur det är att vara polack, jude och journalist i dagens Polen. Föredraget hålls på engelska/The lecture is given in English.

Den polska journalisten, författaren och psykologen Anna Bikont är årets hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet. Hon har tilldelats hedersdoktoratet framför allt för sin bok Vi från Jedwabne som handlar om hur 1 600 judar i den polska byn Jedwabne den 10 juni 1941 fördes bort från sina hem och låstes in i en lada som sedan dränktes i fotogen och stacks i brand. Efter kriget lades skulden för massakern på de tyska nazisterna. Först på 2000-talet kom sanningen fram. Det var byborna själva, polska katoliker, som torterat, våldtagit och mördat sina grannar.

Under arbetet med boken såg Anna Bikont att antisemitismen i hög grad lever kvar i dagens Polen. Boken blev därmed även en berättelse om vår tid och om vad som händer med ett samhälle som inte gjort upp med sin historia. Anna Bikont har i sitt författarskap och sin journalistik under lång tid motarbetat de krafter som i det alltmer nationalkonservativa Polen vill hämma individens frihet och rättigheter.

I sitt föredrag på Retorikcentrum talar hon utifrån egen erfarenhet om hur det är att vara polack, jude och journalist i dagens Polen.

Föreläsningen hålls på engelska/The lecture is given in English.

Datum: 2017-10-19

Tid: 19:15 - 20:45

Kategorier: Humaniora

Arrangör: Retorikcetrum vid Göteborgs universitet

Plats: Stora Hörsalen (2150) på Mattecentrum, Eklandagatan 86

Evenemangslänk: Läs mer om Anna Bikont: To be a Pole, a Jew and a Journalist in Today´s Poland

Kontaktperson: Barbro Wallgren Hemlin

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-03-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://retorikcentrum.hum.gu.se/aktuellt/kalendarium/aktuellt-detalj/?eventId=70136522451
Utskriftsdatum: 2018-02-24