Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nordens glömda inbördeskrig

Nyhet: 2015-03-04

- två unga finländare vittnar från Finland 1918

Retorikcentrum vid Göteborgs universitet inbjuder till föreläsning med författaren Christina Falck, som med utgångspunkt i sin bok "Vi eller de" kommer att tala över ämnet Nordens glömda inbördeskrig – två unga finländare vittnar från Finland 1918.

50 kärleksbrev mellan Christina Falcks mormor och morfar blev startskottet till romanen Vi eller de – Finland 1918. Titeln syftar på de enorma motsättningar som fanns mellan ”röda” och ”vita” vid tiden för inbördeskriget. Det var till stor del en klasskamp, där alla var tvingade att välja sida och valet fick konsekvenser.

Också Finlands (mer än) 600-åriga tillhörighet till Sverige speglas i boken. Även om Finland i början av 1900-talet hade hört till Ryssland i 100 år, var det svenska arvet påtagligt. Men just vid den här tiden började finskan dominera. Dagens omdebatterade motsättningar mellan svensk- och finskspråkiga i Finland tar sin början när romanen utspelar sig. Vidare spelar svenska frivilliga soldater en viktig roll i kriget. Vem känner idag till att Olof Palmes farbror, som också hette Olof Palme, kämpade som nummer ett i Svenska Brigaden på de vitas sida?

Med sin roman belyser Falck en del av vår närhistoria som varit osynlig under flera generationer. Hon visar att det funnits ett inbördeskrig i ett nordiskt land för mindre än 100 år sedan, som i sin brutalitet är skrämmande likt de konflikter vi i dag betraktar från våra TV-soffor.

Mer information:

Inbjudan

Tid: Torsdagen den 19 mars kl. 18.15
Plats: C 364 på Humanisten
Läs mer: Retorikcentrum vid Göteborgs universitet

AV:

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2010-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?