Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Retorik i skolans värld

Nyhet: 2010-08-10

Pedagoger och lärare samlas onsdagen den 11 augusti på Humanisten vid Göteborgs universitet för en heldagskonferens om retorik och didaktik inom förskola, grundskola och gymnasium. Konferensen ska ge deltagarna en fördjupad bild av retoriken och inspiration till den egna undervisningen.

– Vi hoppas att konferensen ska öka medvetenheten hos lärarna om att kunskaper i retorik är oerhört viktiga att få med sig redan från unga år. Med sådana kunskaper förstår man till exempel bättre hur språk fungerar och hur språklig påverkan går till. Detta leder i sin tur till att man kan hantera och genomskåda argumenterande och manipulerande budskap av olika slag, säger universitetslektor Barbro Wallgren Hemlin.

Programmet är uppdelat i tre parallella block som fokuserar på förskola, grundskola och gymnasium. Blocken handlar till exempel om små barns argumentation, retoriklek för små barn och hur man förenar teori och praktik i undervisningen.

– Deltagarna kommer också att få delta i workshops med praktiska improvisationsövningar, träffa Henric Holmberg från Göteborgs Stadsteater och framför allt möta och dela erfarenheter med kolleger, säger Barbro Wallgren Hemlin.

Konferensen arrangeras av Retorikcentrum vid Göteborgs universitet och Institutionen för svenska språket, i samarbete med den ideella föreningen Retorikkollegiet och Institutionen för didaktik och pedagogisk profession. Den hålls på Humanisten vid Göteborgs universitet, Renströmsgatan 6, Göteborg.

Representanter från media är välkomna att besöka konferensen som startar klockan 08.30 och avslutas klockan 17.30. Programmet kan laddas ned på: www.retorikportalen.org

För mer information, kontakta Barbro Wallgren Hemlin på telefon: 031-7864438 eller e-post: barbro.wallgren-hemlin@svenska.gu.se eller Monica Ekenvall på telefon: 0706-774658 eller e-post: monica.ekenvall@ped.gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2010-11-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?